Chaga bäst i test – 3 bästa chaga pulver och extrakt!

Chaga är en svamp som växer på träd och är känd för sitt höga värde antioxidanter, mineraler och vitaminer. Det finns numera mängder av chaga tillskott på marknaden, och därför ska vi idag gå igenom de 3 bästa chaga pulvren och extrakten. Dessutom ger vi i slutet av artikeln lite grundläggande information om chaga.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar.

Chaga bäst i test

Bäst i test: Holistic ekologisk chaga

Holistic ekologisk chaga
Ekologiskt
Prisvärt
Inga tillsatser
God smak
Svårt att blanda i kall dryck

Holistic är ett av våra favoritmärken när det kommer till kosttillskott, och den här burken är den vi nu utser till chaga bäst i test! Det är ett ekologiskt certifierat chaga pulver från torkad sprängticka.

Vi gillar verkligen smaken på pulvret, och tycker det smakar något vaniljigt. Det gör sig perfekt lämpligt som te på morgonen! Pulvret i sig är dock lite svårt att blanda i kall vätska och måste nästan blandas i något varmt.

Hos SvenskHälsokost.se har Holistics chagapulver fått riktigt bra recensioner och samlat på sig ett snittbetyg på 4.3/5.

Bästa flytande chaga: Pureness ‘Premium Research’ chaga extrakt

Pureness chaga extrakt
Prisvärt
6 gånger så potent som andra chaga-extrakt
Inga tillsatser
Riktigt lätt att blanda i vätska
Svårt att dosera

Pureness “Premium Research” chaga extrakt är ett riktigt högkvalitativt extrakt som utvinns från svampen sprängticka. Det som skiljer Pureness extrakt från andra är att det dubbelextraherats med både vatten och alkohol. Det gör att man verkligen bevarat alla näringsämnen från sprängtickan. Detta gör att tinkturen är mer än sex gånger så potent som vanligt chaga-te.

Det faktum att man endast behöver en väldigt liten dos gör att priset är helt okej, trots att det verkar dyrt. Det håller ju 6 gånger så länge som andra extrakt! Vi kan nästan till och med räkna in det i den billiga priskategorin.

Det faktum att det är i extraktform gör det betydligt lättare än pulver att blanda med vätska. Man kan tänka sig att de har i tillsatser då, men nej. Tittar vi på ingredienslistan finns där endast chaga, vatten och alkohol. En stor tumme upp!

Bästa billiga chagan: Healthwell chagapulver

Healthwell chagapulver
Billigt
100% ren chaga
Ekologiskt
Lättlösligt
Smaken

Healthwell är ett av Sveriges mest välkända varumärken för kosttillskott, och vi har med de i många av våra tester. Bland annat kom de på plats nummer två i vårt test av cordyceps! Vi ntycker även om deras chagapulver som är helt ekologiskt.

Ingredienslistan består till 100% av chaga vilket vi verkligen ser som ett stort plus. Vi tänkte att det billiga priset kanske skulle betyda att det var utblandat, men så var inte fallet.

Det är faktiskt lite lättare att blanda i Healthwell’s chaga pulver i vätskor än Holistic’s. Det är otroligt finmalet vilket gör att det snabbt löser upp sig. Det smakar dock inte alls gott, vilket är det som verkligen drar tillbaka vårt betyg här.

Bäst chaga

Hur väljer man den bästa chagan?

Att välja den bästa chagan är mer än att bara titta på hur hög koncentration chaga som står på ingredienslistan och hur chagan har utvunnits. Nedan är en lista på kriterier som är viktiga när man väljer chaga, den inkluderar att det inte innehåller tillsatser, är ekologiskt, pris och tillverkningsprocess.

  • Inte innehåller tillsatser: Det är viktigt att välja chaga utan tillsatser som konserveringsmedel, färgämnen och smaksättningar. Chaga behöver inte några tillsatser för att behålla sin naturliga färskhet och hållbarhet. Då är det bästa att ha ett helt rent chagapulver eller -extrakt.
  • Ekologiskt: Välj chaga som är ekologiskt certifierad. Det innebär att den har odlats utan bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket både gynnar din kropp, men också miljön.
  • Pris: När du väljer den bästa chagan är det viktigt att jämföra priset per gram eller milliliter, snarare än prislappen. Man luras lätt av ett billigt pris, men burken kanske bara innehåller 20 g? Då var det kanske inte lika billigt som du först tänkte…
  • Tillverkningsprocess: En annan viktig faktor att ha i åtanke är hur de utvinner chagan, och framför allt vad källan är. De bästa effekterna får man av de produkter som är tillverkade långsamt, till exempel genom kallpress. Det bevarar chaga-svampens höga nivåer antioxidanter.

Vad är chaga?

Chaga är en typ av svamp som växer på björkträd och är känd för sina antioxidanta egenskaper.

Vad är skillnaden mellan chaga-extrakt och chaga-pulver?

Skillnaden mellan chaga-extrakt och chaga-pulver är att extraktet ofta är en mer koncentrerad form, medan pulvret är torkad och malen chaga som kan innehålla en bredare profil näringsämnen.

Vad är de rapporterade positiva effekterna av chaga?

De rapporterade positiva effekterna av chaga enligt Medicalnewstoday inkluderar förbättrat immunförsvar, minskad inflammation, och potentiella anti-cancer egenskaper.

Vad är de rapporterade bieffekterna av chaga?

Rapporterade bieffekter av chaga enligt en doktor på Healthline.com kan inkludera magbesvär, samt vara en dålig kombination med vissa läkemedel. Därför är det bäst att dubbelkolla med din läkare om du har underliggande sjukdomar eller tar mediciner.

Chaga test

Hur gjordes vårt chaga test?

För att göra ett ordentligt test av både chagaextrakt och -pulver behövde vi ta en ordentlig titt på marknaden. Vi hittade några från våra favorittillverkare och valde att fördjupa oss om de. Utifrån det vi läste i deras kundbetyg och produktbeskrivningar satte vi ihop våra egna recensioner om produkterna.

Källor