Viktväst Bäst i test 2024

En viktväst är ett mångsidigt träningsredskap som kan användas för att öka intensiteten och effektiviteten i din träning. Genom att lägga till extra vikt på överkroppen kan du förbättra din styrka, uthållighet och kondition. Viktvästar är populära bland idrottare, tränare och vanliga motionärer som vill ta sin träning till nästa nivå. Oavsett om du springer, vandrar, gör kroppsövningar eller utför andra aktiviteter, kan en viktväst hjälpa dig att nå dina träningsmål snabbare.

Efter att ha testat och utvärderat flera olika viktvästar på marknaden, har vi kommit fram till att Thunder Fitness Viktväst PRO 10 kg Normal är den bästa viktvästen för de flesta användare. Denna högkvalitativa viktväst är tillverkad av slitstarkt material och har en optimal passform tack vare sina justerbara kardborreband. Med en vikt på 10 kg är den perfekt för att öka intensiteten i din träning utan att vara för tung eller obekväm. Thunder Fitness Viktväst PRO 10 kg Normal är lämplig för en mängd olika övningar, inklusive löpning, viktlyftning, kroppsövningar och mer. Dess mångsidighet och kvalitet gör den till ett utmärkt val för alla som vill ta sin träning till nästa nivå och uppnå sina fitnessmål effektivt.

Vad är en viktväst?

En viktväst är ett träningsredskap som bärs över överkroppen för att öka belastningen under olika fysiska aktiviteter. Viktvästar tar knappt någon plats och kan användas vid många olika typer av träning såsom löpning, promenader, CrossFit eller gymnastikövningar.

Viktvästar finns i olika modeller och kan oftast justeras i vikt genom att lägga till eller ta bort vikter. Detta gör dem anpassningsbara efter individens styrka och träningsnivå. Materialvalet påverkar både hållbarheten och komforten hos västen.

Att träna med en viktväst ger många fördelar. Den extra belastningen gör träningen mer utmanande och effektiv. Till skillnad från fria vikter såsom hantlar får man armarna fria med en viktväst. Forskning visar även att träning med viktväst kan leda till snabbare viktnedgång.

Topp 4 bästa viktvästar 2024

Bäst i test: Thunder Fitness Viktväst PRO 10 kg Normal

Thunder Fitness Viktväst PRO, 10 kg, sportutrustning för effektiv träning.
Slitstarkt material
Justerbar vikt (1-10 kg)
Avtagbar mobilficka
Finns i olika storlekar
Tajt passform
Enkel rengöring
Kan slitas vid maskintvätt

Thunder Fitness Viktväst PRO 10 kg Normal är en högkvalitativ viktväst designad för tuff användning. Tillverkad av slitstarkt material med justerbar vikt mellan 1-10 kg, passar den både nybörjare och erfarna träningsentusiaster. Västen har en tajt passform med dubbla kardborreband som ger optimal stabilitet och komfort under träningen. En unik funktion är den avtagbara mobilfickan som rymmer alla mobiltelefoner.

Denna viktväst hjälper till att öka kaloriförbränningen och förbättra konditionen, oavsett om du använder den för promenader, löpning eller styrketräning. Den är även lätt att rengöra och anpassad för personer över 178 cm. För kortare individer rekommenderas modellen “Small”. Med snabb leverans och fri frakt inom Sverige, är denna väst ett utmärkt val för alla som vill ta sin träning till nästa nivå.

Bäst premiumval: Iron Gym Weight Vest

Iron Gym Weight Vest, viktväst för styrke- och konditionsträning.
Justerbar vikt
Enkel att använda
Bekväm passform
Hållbara material
Jämn viktfördelning
Begränsad viktkapacitet

Iron Gym Weight Vest är en mångsidig och justerbar viktväst som är utformad för att förbättra din träning. Med en totalvikt på 10 kg, erbjuder denna väst jämnt fördelad vikt för optimal balans och komfort. Västen är tillverkad av hållbara material och är utrustad med kardborreband och spännen som gör den enkel att ta på och av, samt säkerställer att den sitter stadigt på plats under hela träningspasset.

Denna viktväst passar för olika typer av träning, inklusive löpning, promenader och styrketräning. Dess design gör att den sitter bekvämt utan att begränsa din rörelsefrihet, vilket gör den idealisk för både nybörjare och erfarna atleter som vill öka intensiteten i sina träningsrutiner​

Bäst funktionalitet: OMPU Gear Viktväst 30kg

OMPU Gear Viktväst 30kg, tung viktväst för avancerad träning och muskelstyrka.
Justerbar vikt upp till 30 kg
Säker kardborrefästning
Slitstarkt material
Bekväm passform
Kan kännas tung för nybörjare

OMPU Gear Viktväst 30kg är en robust och mångsidig viktväst som är idealisk för seriösa träningsentusiaster. Denna väst levereras med 30 löstagbara vikter på cirka 1 kg vardera, vilket gör att du enkelt kan justera den totala vikten efter dina behov och träningsmål. Den är utrustad med kardborrefästen för varje viktficka, vilket ger en säker och bekväm passform under intensiv träning.

Denna viktväst är perfekt för en rad olika träningsformer som löpning, powerwalks och styrketräning. Den hjälper till att öka muskelstyrka och uthållighet genom överbelastning, vilket innebär att dina muskler måste arbeta hårdare och anpassa sig till den extra vikten. Detta leder till effektivare och snabbare träningsresultat. Med en längd på 52 cm och bredd på 35 cm, sitter västen bra på kroppen utan att begränsa rörelsefriheten.

Tyvärr hittar vi inga ehandlare för denna produkt

Bäst komfort: Master Fitness Viktväst 30kg

Master Fitness Viktväst 30kg, högkvalitativ viktväst för intensiv styrketräning och uthållighet.
Justerbar vikt upp till 30 kg
Slitstark cordura-material
Jämn viktfördelning
Bekväm och säker passform
Högt pris
Stora viktjusteringar kan vara klumpiga

Master Fitness Viktväst 30 kg är en robust och mångsidig viktväst tillverkad av slitstark cordura, vilket gör den hållbar för intensiv användning. Den erbjuder möjlighet att justera vikten upp till 30 kg, med 30 individuella järnvikter som kan fördelas jämnt mellan fram- och baksidan. Den kompakta designen och justerbara remmar gör att västen sitter säkert och bekvämt under träningspasset, vilket möjliggör ökad intensitet och variation i din träning.

Denna viktväst är perfekt för den som vill öka sin styrka och uthållighet, oavsett om det är för löpning, promenader eller styrketräning. Med sin slitstarka konstruktion och anpassningsbara vikt, erbjuder Master Fitness Viktväst 30 kg en pålitlig lösning för alla nivåer av träningsentusiaster som söker att maximera sina resultat.

Så hittar du bästa viktväst

När du letar efter den perfekta viktvästen är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att säkerställa att du får en produkt som motsvarar dina behov och förväntningar. Här är några viktiga punkter att tänka på när du väljer en viktväst:

Justering av vikt

En bra viktväst bör ha möjlighet att justera vikten efter dina behov. Leta efter en väst som har fickor eller hylsor där du kan lägga till eller ta bort vikter för att anpassa träningsintensiteten.

Material och komfort

Välj en viktväst tillverkad av bekväma och andningsbara material som låter huden andas och förhindrar överhettning under träningen. En välsydd och vadderad väst minskar risken för skav och obehag.

Design och passform

En väldesignad viktväst bör sitta åt ordentligt utan att begränsa rörelsefriheten. Leta efter en väst med justerbara remmar och spännen för att säkerställa en bekväm och säker passform.

Hållbarhet

Investeringen i en hållbar viktväst lönar sig i längden. Välj en väst tillverkad av slitstarka material som tål regelbunden användning och tvätt utan att tappa formen eller funktionen.

Justerbarhet

En justerbar viktväst gör det enkelt att anpassa träningen efter dina framsteg och mål. Leta efter en väst med ett system som tillåter enkel och säker justering av vikterna.

Användarrecensioner

Läs recensioner från andra användare för att få en uppfattning om västens kvalitet, komfort och hållbarhet. Andras erfarenheter kan ge värdefull information om produktens för- och nackdelar.

Prisvärdhet

Jämför priser och funktioner mellan olika viktvästar för att hitta den bästa kombinationen av kvalitet och värde för dina pengar. En dyrare väst är inte alltid bättre, så se till att välja en produkt som erbjuder de funktioner du behöver till ett rimligt pris.

Man med viktväst på gymmet redo för styrketräning, omgiven av träningsutrustning.

Fördelar med att använda Viktväst

Att använda en viktväst under träning kan ge flera fördelar för din hälsa och träningsresultat. En viktväst är ett effektivt redskap för att öka intensiteten i din workout och stärka dina muskler. På gymmet kan du använda en dipmaskin för att komplettera träningen med viktväst.

Några av de största fördelarna med att träna med viktväst inkluderar:

 • Ökad muskelstyrka och uthållighet: Genom att lägga extra vikt på överkroppen tvingas dina muskler att jobba hårdare, vilket leder till ökad styrka och uthållighet över tid.
 • Förbättrad kardiovaskulär hälsa: Att bära extra vikt medan du går, springer eller utför andra kardioövningar ger ditt hjärta och dina lungor en bättre träning, vilket kan förbättra din övergripande kardiovaskulära hälsa.
 • Mer kaloriförbränning: Med den ökade ansträngningen som krävs för att bära vikten kommer din kropp att förbrända fler kalorier under träningspasset.
 • Större bentäthet: Belastningen från vikten stimulerar bentillväxt och ökar bentätheten, vilket minskar risken för benskörhet senare i livet.
 • Bättre hållning och balans: Att bära en viktväst jämnt fördelat över överkroppen kan hjälpa till att förbättra hållningen och kräver ökad kärn engagemang för att upprätthålla balansen.

Potentiella nackdelar med att använda Viktväst

Att använda en viktväst under träning kan öka intensiteten och förbättra styrkan, men det finns också vissa potentiella nackdelar att vara medveten om:

 • Ökad risk för skador: En av de största nackdelarna med att använda en viktväst är den ökade risken för skador. Den extra vikten kan leda till ökad belastning på leder, muskler och skelett, särskilt om man inte använder korrekt teknik eller överanstränger sig.
 • Belastning på leder: Den extra vikten från en viktväst kan utöva ytterligare tryck på dina leder, särskilt knän och höfter. Detta kan leda till obehag, smärta eller till och med skador om man inte är försiktig.
 • Försämrad rörlighet: Att bära en tung viktväst kan begränsa din rörlighet och flexibilitet under träningen. Detta kan göra det svårare att utföra vissa övningar korrekt och öka risken för sträckningar eller andra skador.
 • Utmattning: Att träna med en viktväst kan vara mycket ansträngande och leda till snabbare utmattning. Detta kan påverka din uthållighet och förmåga att slutföra träningspasset eller utföra övningar med korrekt form.
 • Obehag: Att bära en tung viktväst under längre perioder kan orsaka obehag, särskilt om västen inte passar ordentligt eller om vikten är ojämnt fördelad. Detta kan leda till hudirritationer, skav eller smärta i axlar och rygg.

Det är viktigt att noggrant överväga dessa potentiella nackdelar innan man börjar använda en viktväst och att alltid lyssna på kroppens signaler. Börja med lättare vikter, öka gradvis och använd alltid korrekt teknik för att minimera riskerna och maximera fördelarna med viktväst-träning.

Hur man använder en viktväst

En viktväst är ett effektivt redskap för att öka intensiteten på din träning och bygga styrka. För att få ut det mesta av din viktväst och undvika skador är det viktigt att följa vissa riktlinjer. Här är några tips för att använda en viktväst på ett säkert och effektivt sätt:

 • Börja lätt: Om du är nybörjare, börja med en lägre vikt och öka gradvis allt eftersom din styrka och uthållighet förbättras. En bra tumregel är att starta med en vikt som motsvarar 5-10% av din kroppsvikt.
 • Använd vikten strategiskt: Fördela vikten jämnt i västen för att undvika obalans och överbelastning på vissa muskelgrupper. Se till att västen sitter tätt mot kroppen för att förhindra skav och onödig rörelse.
 • Inkorporera vikten gradvis: Börja med att använda viktvästen under kortare perioder, som 15-20 minuter per träningspass. Öka sedan duration och frekvens gradvis över tid för att låta kroppen anpassa sig till den extra belastningen.
 • Fokusera på rätt övningar: Viktvästar är särskilt effektiva för övningar som involverar stora muskelgrupper, som knäböj, utfall, och push-ups. Undvik högintensiva övningar som kan öka risken för skador när du bär extra vikt.
 • Lyssna på din kropp: Om du upplever smärta eller obehag medan du använder viktvästen, ta av den omedelbart. Det är viktigt att ge kroppen tillräckligt med vila och återhämtning mellan träningspassen för att undvika överträning och skador.
Man bär viktväst och tränar på gymmet vid en träningsmaskin.

Vanliga frågor om Viktväst

Hur mycket vikt bör man ha i en viktväst?

Vikten i en viktväst bör anpassas efter individens träningsnivå och mål. Nybörjare bör börja med lägre vikt, omkring 5-10% av kroppsvikten, och gradvis öka allt eftersom styrkan och uthålligheten förbättras. Mer erfarna utövare kan ha upp till 20% av kroppsvikten eller mer, beroende på övningens intensitet och varaktighet.

Kan alla använda en viktväst?

Även om de flesta kan dra nytta av att träna med en viktväst, bör personer med vissa medicinska tillstånd som rygg- eller nackproblem, hjärt-kärlsjukdomar eller ledskador rådfråga en läkare innan de använder en. Gravida kvinnor och barn bör undvika att använda viktvästar.

Hur ofta ska man träna med en viktväst?

Frekvensen av träning med viktväst beror på individuella mål och träningsnivå. Nybörjare kan börja med 1-2 gånger per vecka och gradvis öka till 3-4 gånger när kroppen anpassat sig. Det är viktigt att ge kroppen tillräckligt med vila och återhämtning mellan träningspassen för att undvika överbelastning och skador.

Vilka typer av träning är mest effektiva med viktväst?

Viktvästar kan användas för en mängd olika träningsformer, men de är särskilt effektiva för:

 • Gång och löpning
 • Bodyweight-övningar som push-ups, squats och lunges
 • Plyometrisk träning som hopp och explosiva rörelser
 • Funktionell träning och kroppsviktsövningar

Är det säkert att använda en viktväst under graviditet?

Nej, gravida kvinnor bör undvika att använda viktvästar. Den extra vikten kan belasta ryggen och bäckenet, vilket kan leda till obehag och potentiella komplikationer under graviditeten. Gravida bör rådfråga sin läkare om lämpliga träningsformer.

Hur justerar jag vikten på min viktväst korrekt?

De flesta viktvästar har fickor eller hållare för vikterna, vilket gör det enkelt att justera belastningen. Se till att vikterna är jämnt fördelade över västen för optimal komfort och säkerhet. Börja med en lägre vikt och öka gradvis allt eftersom din styrka och uthållighet förbättras.

Skadar en viktväst min rygg?

Vid korrekt användning och med lämplig vikt bör en viktväst inte skada din rygg. Det är dock viktigt att använda korrekt teknik under träningen och att lyssna på din kropps signaler. Om du upplever smärta eller obehag, minska vikten eller avbryt träningen och rådfråga en läkare vid behov.

Kan jag bära en viktväst hela dagen?

Att bära en viktväst hela dagen rekommenderas inte, eftersom det kan leda till överbelastning och potentiella skador. Viktvästar är avsedda att användas under specifika träningspass och bör tas av efteråt för att ge kroppen vila och återhämtning.

Hur underhåller jag min viktväst?

 • Rengör västen regelbundet med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel
 • Låt västen lufttorka helt innan du använder den igen
 • Förvara västen på en torr och sval plats, borta från direkt solljus
 • Kontrollera regelbundet att vikterna sitter säkert och att västen inte har några skador eller slitage