Bästa tvättmedlet för träningskläder

Är även du trött på fläckarna? Då är denna artikel perfekt! Här hittar du det bästa tvättmedlet för träningskläder, och dessutom en kort köpguide. Så vad väntar du på? Spana in tvättmedel för träningskläder bäst i test listan du också!

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för olika webbshoppar.

Bästa tvättmedlet för träningskläder

1. Smell Well laundry capsules

2. Galltvål "aktiv" tvättmedel

3. Sodasan tvättmedel

Bäst i test

Mest skonsamt mot kläderna

Bäst kulörtvättmedel

Smell Well tvättmedel för träningskläder – bäst i test!

En vit och blå påse med tvättkapslar för träningskläder tillverkade av "Smell Well"
Miljövänligt
Lätta att använda
Effektiv på att ta bort fläckar & lukt

Dessa tvättkapslar tillverkade av Smell Well är de vi utser till tvättmedel för träningskläder bäst i test. De är inte bara miljövänliga, utan tar också på riktigt bort den dåliga lukten. Den får effektivt bort bakterier, svett och avlagringar som kommer på kläderna när man tränar i de.

Den är dessutom riktigt effektiv mot fläckarna, så du behöver inte oroa dig över att solkräms-svetten hamnar på den vita tishan. En otroligt slagkraftig tvättlösning för träningskläderna – vi på SportMange rekommenderar den mycket varmt.

Mest skonsam mot kläderna: Galltvål “aktiv”

En vit och grön flaska tvättmedel tillverkad av "Galltvål" som kallas "aktiv"
Skonsam mot kläderna
Ekologisk
Riktigt effektiv

Galltvål är ett välkänt varumärke, just på grund av deras förmåga att ta bort tuffare fläckar. Deras tvättmedel är också riktigt bra på det! Det tar effektivt bort både fläckar och den dåliga lukten från träningskläderna. Samtidigt förstör inte medlet klädernas stretch- eller andningsförmågor, vilket är otroligt fördelaktigt när man tvättar träningskläderna.

Fritt från blekmedel, kemiska färgämnen och slipmedel. Istället har galltvål valt att använda ekologiska och Co2-neutrala ingredienser för att vara så klimatvänliga som möjligt.

Bäst kulörtvättmedel för träningskläder: Sodasan

En vit flaska tvättmedel för träningskläder tillverkad av Sodasan
Vegansk
Biologiskt nedbrytbar
Effektiv

Det som skiljer Sodasans tvättmedel från övriga är att det baserats på tvål! Det är inte bara miljövänligt, utan också helt veganskt.

Det får effektivt bort svettfläckarna på träningskläderna, samtidigt som det ger en mild doft av lime efteråt. Tack vare sin utformning kan man köra maskinen på upp till 95° och ändå behålla färgen på kläderna.

Vanliga frågor

Hur tvättar man svettiga träningskläder?

Du ska först vända dem ut och in, sedan tvätta dem i kallt vatten med ett milt tvättmedel. Använd inte sköljmedel, eftersom det kan minska klädernas fuktabsorberande egenskaper.

Hur får man bort svettlukt i träningskläder?

För att få bort svettlukt i träningskläder, blötlägg dem i kallt vatten och en deciliter ättika innan du tvättar dem. Tvätta sedan som vanligt med ett milt tvättmedel och häng upp kläderna för torkning.

Tvättmedel för träningskläder bäst i test

Så hittar du det bästa tvättmedlet för träningskläderna

När det kommer till tvättande av träningskläder finns det mycket att tänka på. Det handlar inte bara om att få bort svettlukt och fläckar, utan även om att ta hand om dina kläder på bästa möjliga sätt för att säkerställa att de behåller sin stretch och andningsförmåga. Låt oss visa dig några kriterier som är viktiga när du gör ditt val.

Jämför priset per tvätt

Det första du bör tänka på när du ska välja tvättmedel är att jämföra priset per tvätt. Inte alla tvättmedel är lika kostnadseffektiva, och det kan vara frestande att bara ta den billigaste produkten på hyllan. Men kom ihåg att en större förpackning ofta räcker till fler tvättar, vilket kan göra den mer prisvärd på lång sikt. Så här kan du räkna ut hur mycket det kostar per tvätt;

Pris per tvätt = Pris för flaska / ( mängd i flaskan / mängd per tvätt )

Här är ett räkne-exempel:

ProduktPrisMängd i flaskanMängd per tvättPris per tvätt
Alternativ A87 kr750 ml25 ml2,9 kr
Alternativ B99 kr1500 ml25 ml1,65 kr
Räkne-exempel på hur man räknar ut kostnad per tvätt med tvättmedel för träningskläder

I ovanstående exempel blir alltså alternativ B billigare i längden, trots att den faktiskt har en högre prislapp.

Effektivitet

Nästa viktiga sak att tänka på är hur bra tvättmedlet är på att ta bort fläckar. Träningskläder kan blir ofta mycket smutsiga, med fläckar av svett, smuts och kanske till och med gräs om du tränar utomhus. Det finns därför många produkter på marknaden som är speciellt designade för att ta bort svåra fläckar, och dessa är verkligen att föredra för att tvätta träningskläder.

Ta bort lukt och parfymera

En annan sak att tänka på när man väljer tvättmedel för träningskläder är om det tar bort lukt och luktar gott efter tvätten. När du tränar byggs det upp en hel del svett, vilket faktiskt kan fästa sig i klädernas fibrer. Därför är det viktigt att välja ett tvättmedel som effektivt tar bort dessa obehagliga lukter och kanske även lämnar kläderna med en fräsch doft efteråt. Vi rekommenderar dock inte parfymerade tvättmedel för dig som har känslig hy.

Ekologiska och veganska alternativ

I en värld där vi blir allt mer medvetna om vår miljöpåverkan, kan det också vara värt att överväga om du vill välja ett ekologiskt och/eller veganskt tvättmedel. Dessa produkter är oftast tillverkade utan skadliga kemikalier och är inte testade på djur, vilket gör dem till ett mer hållbart val. Dessutom är de nästan alltid mildare för huden, vilket kan vara bra om du har känslig hud eller allergier. Naturskyddsföreningen har skrivit en riktigt bra artikel om miljömärkningar på textilier och dess tvättmedel.

Tvättmedel för träningskläder test

Så gjordes vårt test av tvättmedel för träningskläder

För att genomföra vårt test av tvättmedel för träningskläder behövde vi först och främst komma fram till några kriterier. Vi valde följande kriterier för vår bedömning;

  • Luktborttagande
  • Miljömärkningar (Svanen, Bra miljöval, EU ecolabel)
  • Effektivitet
  • Kostnad per tvätt

Med de kriterierna i åtanke kunde vi ganska snabbt hittade några passande produkter att ha med i testet. Vi läste sedan deras kundrecensioner och produktbeskrivningar för att bilda oss en bra uppfattning i hur de presterade. Utifrån den information vi läst skrev vi sedan våra egna recensioner om tvättmedlen.

Källor