Sportdryckspulver bäst i test – 3 bästa pulver-sportdryckerna!

Sportdryckspulver är bra för bland annat återhämtning, energi och elektrolyter. I denna artikel går vi igenom de 3 bästa pulver-sportdryckerna och jämför deras pris, näringsinnehåll, smaker och effektivitet. Vi utser också en av påsarna till sportdryckspulver bäst i test och definierar vad sportdryck i pulverform är.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar.

Sportdryckspulver bäst i test

Bäst i test: Core Sports Drink+

Core Sports Drink+
Billigast!
Medföljande skopa
BCAA och elektrolyter
God smak
Finns inte hos alla återförsäljare

Det bästa sportdryckspulvret är “Core Sports Drink+” med BCAA och elektrolyter. Den har en härlig citrussmak som inte är allt för konstgjord och ger snabba kolhydrater för sportprestation.

Förutom att det är ett pulver maxat med prestationsfördelar är det också riktigt billigt! I skrivande stund kostade en portion bara 12 kr vilket gör det till den billigaste pulversportdrycken vi kunnat hitta.

Innehållsmässigt har Svenskt Kosttillskott valt att använda maltodextrin för snabba kolhydrater, stevia för en sötare smak och BCAA för muskeluppbyggnad. Vi gillar deras kombination av näringsämnen här och tycker det är en av de få sportdryckspulvren som faktiskt täcker alla aspekter av träningen.

Den är tillverkad i Sverige och kommer från ett svenskt varumärke, vi tycker det känns tryggare. Vi på SportMange ger de också ett plus i kanten för att de skickar med en skopa i påsen.

Hos SvensktKosttillskott.se har den fått 3.9/5 i snittbetyg, baserat på 55 recensioner. Här nämner recensenter främst att de får en bra kick inför träningen av det.

Ingredienser

maltodextrin (från majs), BCAA 8:1:1 (l-leucin, l-isoleucin, l-valin), dextros, palatinos, äppelsyra, kokosvattenpulver, salt, natriumbikarbonat, mineral (magnesiumcitrat), aromer, sötningsmedel (steviolglykosider)

Näringsinnehåll
NäringsinnehållPer portion (50 g)
Energi190 kcal
Fett0 g
– varav mättat fett0 g
Kolhydrater42.5 g
– varav sockerarter3.1 g
Fibrer0 g
Protein (fria aminosyror)5 g
Salt0.8 g
Natriumbikarbonat300 mg

Bästa sportdryckspulver för återhämtning: Vitargo +Electrolyte

Vitargo +Electroylyte sportdryckspulver
4.9/5 i snittbetyg
Snabb energi
Bra näringsvärde
Kliniskt testade effekter
Lite dyr

Vitargo är ett svenskt varumärke som verkligen har kommit med ett schysst sportdryckspulver. Det hittas både med citrus- och vindruvesmak. Just smaken är något som uppskattas av kunder, det har vi läst i recensioner som hittats på Svenskt Kosttillskott. Där har påsen även ett genomsnittligt betyg på 4.9/5 baserat på 16 omdömen.

Ser man till näringsämnena i Vitargo +Electrolyte blir man positivt överraskad. Deras kolhydrat-elektrolytlösning bidrar till att upprätthålla uthålligheten under passet, men förbättrar också vattenupptaget i kroppen.

Detta är vad man kan kalla för “elektrolytpulver”, vilket innebär att den hjälper kroppen att återställa elektrolyter som tappas när man svettas.

Vi gillar verkligen att den tas upp så snabbt av kroppen. Samtidigt är smaken god, och recensioner nämner att den fungerar bra även på känslig mage.

Vitargos effektivitet har bekräftats av kliniska studier vid Karolinska Institutet.

Det enda vi egentligen ser som negativt med pulvret är att det är lite dyrt. I skrivande stund kostade det över 20 kr per portion. Detta är dubbelt så dyrt som Core.

Näringsinnehåll
NäringsinnehållPer portion (72 g)
Energi280 kcal
Protein0.5 g
Kolhydrat69 g
– varav stärkelse66 g
– varav lägre sockerarter0.5 g
Fett0.5 g
Natrium270 mg
Kalium79 mg
Kalcium105 mg
Magnesium41 mg

Bästa sportdryckspulver för energi: Pro Nutrition Max NRG

Pro Nutrition Max NRG
Extrem energi
Smakar gott
Bra under träning
Billigt
Inga näringsämnen för kroppsåterhämtning

En lite annorlunda variant är Pro Nutritions “Max NRG” vilket kommer i små portionsförpackningar. Detta gör det lämpligt att ta med sig, och påsarna gör det riktigt lätt att dricka.

Påsarna innehåller ett bruspulver precis som vanligt, och lådan innehåller 25 st små paket. Smaken är helt okej och lite läskande, men den skummar väldigt mycket. Varje liten påse innehåller hela 250 mg koffein, vilket motsvarar 2 stora koppar kaffe. Här får man ordentlig energi nästan direkt vilket gör det perfekt för ett längre träningspass.

Det är dock inget traditionellt sportdryckspulver i den bemärkelsen att det inte innehåller näringsämnen som återställer elektrolyter. Man kan se detta som ett energidrycks-pulver istället.

Vi gillar också priset – i skrivande stund var det så lågt som ~5 kr per portion! Det är en fjärdedel av det genomsnittliga priset för pulversportdryck, och en femtedel av priset för en Nocco.

Näringsinnehåll
NäringsinnehållPer portion (15 g)
Energi23.8 kcal
Protein0 g
Kolhydrat5.9 g
– varav sockerarter0.5 g
Fett0 g
– varav mättade fettsyror0 g
Natrium0.3 g
Taurin2500 mg
D-glukuronolakton1500 mg
Koffein250 mg
Inositol125 mg
Vitamin C300 mg
Nikotinamid28 mg
Pantotensyra10.5 mg
Riboflavin5.5 mg
Vitamin B63.9 mg
Vitamin B121.6 µg
Bästa sportdryckspulvret

Hur väljer man det bästa sportdryckspulvret?

Att välja det bästa sportdryckspulvret är inte helt lätt, framför allt inte om man inte har koll på kost och olika näringsämnen. Nedan är en lista på kriterier som är viktiga för pulver-sportdryck, dessa inkluderar att det ger energi, smakar gott, har bra näringsinnehåll, inte innehåller onödiga tillsatser, lätt att blanda och prisvärdhet.

  • Ger energi: Se till att det innehåller snabba kolhydrater eller koffein för att ge kroppen snabb energi.
  • Smakar gott: Att dricka något som smakar gott är alltid trevligare.
  • Bra näringsinnehåll: Förutom energi är det även viktigt att drycken innehåller rätt balans vitaminer och mineraler för att stödja kroppens återhämtning. Extra viktigt här är natrium och kalium, vilket hjälper till med vätskebalansen i kroppen.
  • Inga onödiga tillsatser: Ett kvalitativt sportdryckspulver bör bara innehålla vad kroppen behöver, inga onödiga tillsatser eller konstgjorda färger. Leta därför efter påsar som är inte har tillsatser och konserveringsmedel.
  • Lätt att blanda: Pulvret ska enkelt gå att bland i drycker, inte bara med vatten. Se till att det löser upp sig i vätskan utan att klumpa sig.
  • Prisvärt: Billigare alternativ är inte nödvändigtvis bättre bara för att de är billigare. Eftersom du kommer köpa sportdryckspulvret flera gånger är det dock viktigt att du får ett lågt portionspris. Vi rekommenderar max 20 kr per portion.

Vad är sportdryckspulver?

Sportdryckspulver är en blandning utformad för att blandas med vatten och konsumeras före, under eller efter träning. Det innehåller ofta elektrolyter som natrium och kalium för att ersätta det som förloras genom svett, samt kolhydrater för att ge energi. Pulvret kan också innehålla vitaminer och andra näringsämnen för att stödja återhämtning.

Är sportdryckspulver samma sak som elektrolytpulver?

Sportdryckspulver är inte nödvändigtvis samma sak som elektrolytpulver, även om de har liknande egenskaper. Pulver-sportdryck är utformat för att återställa energi och elektrolyter som förloras under träning, och innehåller ofta socker, elektrolyter som natrium och kalium, och ibland tillsatta vitaminer.

Kan man dricka sportdryckspulver varje dag?

Enligt UNH är det inte meningen att man ska använda sportdryckspulver som en vardaglig dricka. Deras höga halter elektrolyter utan att kroppen saknar de kan leda till förgiftning. Eftersom de har höga halter elektrolyter kan

Sportdryckspulver test

Så gjorde vi vårt sportdryckspulver test

För att göra vårt sportdryckspulver test behövde vi först och främst titta på vilka tillverkare som erbjöd det i just pulverform. Ganska snabbt såg vi att de välkända Core och Vitargo båda hade alternativ. Vi valde ut en handfull olika pulver som fått bra recensioner och läste på djupgående om de. Utifrån det vi läst skrev vi sedan egna recensioner om pulvren.

Källor